Oslo-bistroen Villa Heftye serverer gjestene et lite stykke Genelec

Opplev et lite stykke Genelec på Michelin-bistroen Villa Heftye i Oslo

Oslo, Norge, oktober 2023 
Når du spiser på en Michelin-guide-restaurant, er det vanligvis ikke lyden som er fokus – oftere er alles øyne rettet mot intrikate anretninger med vellaget mat. Men Villa Heftye – en tilbakelent bistro i hjertet av Oslo – valgte nylig å låne fokus fra å fornye sin stadig skiftende sesongmeny for å renovere den verneverdige restauranten med et tilpasset Genelec-lydsystem.

Villa Heftye begynte livet som bank i 1864 på oppdrag fra Jørgen Haslev Heftye og tegnet av den norske arkitekten Georg Andreas Bull. I 2018 ble den kjøpt av den lokale investoren Runar Vatne for 80 millioner kroner. I 2021 ble villaen restaurant Villa Heftye, en elegant, men uformell bistro med vekt på franskinspirert mat som bruker sesongens nordiske råvarer.

«Opgaven var å bygge et lydsystem med best mulig lyd,» forteller Henning Dyngvold, grunnlegger av Appletify som installerte det nye Genelec-systemet. «Høyttalerne skulle se bra ut og komplementere designet til restauranten. Villa Heftye ligger i en verneverdig bygning og er også i Michelin-guiden, så systemet vi installerte måtte holde denne høye kvaliteten. Det måtte være Genelec.»

Systemet består av seksten Genelec 4020 installasjonshøyttalere, sammen med åtte av de større 4030-modellene, to kraftige 4040-modeller og to AIW26 aktive vegghøyttalere. Dette var kombinasjonen som var nødvendig for å sikre at Villa Heftye kunne romme liveopptredener, samtidig som den tilbyr et ambient bakgrunnslydspor for middagsgjestene. «4020 ble valgt for sin kompakte størrelse og 4030 og 4040 for deres kraftige ytelse ved et høyt arrangementsvolum. Alt dette til sammen har gitt Villa Heftye en krystallklar lydatmosfære, sier Dyngvold.

Genelecs 4000-serie tilbyr førsteklasses ytelse, et utvalg av 120 RAL-farger og pålitelighet døgnet rundt. 4020 er kompakt og kan klemmes inn i enhver installasjon, mens 4030 er det naturlige valget for små til mellomstore kommersielle installasjoner. Den største i familien, 4040 er designet for miljøer som krever høyere avspillingsnivåer.

«Siden bygget er fredet, måtte vi passe ekstra godt på hvor vi fysisk plasserte høyttalerne," sier Dyngvold. «4000-serien var det perfekte valget fordi høyttalerne er tilgjengelige i forskjellige størrelser og tilpassede farger – og det er også et bredt utvalg av monteringstilbehør – noe som gjorde at vi kunne plassere dem diskret i restauranten, uten å påvirke den generelle lyden. Siden de har et aktivt design, er de også utrolig enkle å ta vare på og kontrollere. Du trenger ikke å finne plass til eksterne forsterkere, noe som er spesielt viktig i en bygning som Villa Heftye hvor estetikk er viktig og plass er et knapphetsgode."

Villa Heftye er delt inn i fire hovedrom. De tre første er utstyrt med fire 4020 hver, og den fjerde har fire 4030 pluss to AIW26-innbyggingshøyttalere. Kontrollen kommer fra en Allen and Heath AHM 64 lydmatriseprosessor. «Villa Heftye ønsket lyd som føltes avslappende for kundene deres," forklarer Dyngvold. «De aktive vegghøyttalerne AIW26 var ment å brukes sammen med 4030 når det er en artist som spiller live. Faktisk lar restauranten dem stå på hele tiden nå fordi det gir bakgrunnsmusikken en varm følelse og forbedrer retningsevnen, noe som gjør lyden mer presis – både ved lavt volum og på arrangementsnivå.»

Veggene til Villa Heftye er dekket med et rikt rødt stoff som forbedrer lyden og utseendet til systemet og bidrar til restaurantens estetikk. Stoffet reduserer lydrefleksjonene i rommet, noe som resulterer i en jevn, ambient atmosfære der musikken er klar uten å overdøve samtalene rundt middagsbordet.

Dyngvold konkluderer: «Det høres fantastisk ut, og det er takket være Genelecs utmerkede produktutvalg. Vi var i stand til å møte kundens behov takket være kvaliteten og allsidigheten til merkevaren. Restauranten har noen av de mest talentfulle lokale kokkene, og nå har den nordiske naboen Genelec bidratt til kvaliteten som folk forventer av Michelin-bistroen.»